NGC 6744, veliki brat Mliječnog puta

High-luminosity stars are the rarest. In any given volume of space, they’re outnumbered by the low-luminosity stars a thousand to one. It’s the prodigious energy output of high-luminosity stars that enables you to see them across such large volumes of space.”
(Neil deGrasse TysonDeath by Black Hole: And Other Cosmic Quandaries
)

Muzika uz post: Billan – Scatter To Forgive

NGC 6744, galaksija koja može poslužiti kao razglednica naše galaksije

Snimci ove galaksije mogu poslužiti kao svemirska razglednica naše galaksije, snimljena i poslana od strane nekih budućih ekstragalaktičkih posmatrača. Ako bi mogli izaći iz naše galaksije i pogledati je sa određene udaljenosti ona bi izgledala vrlo slično galaksiji NGC 6744, sa svojom izduženom jezgrom, kracima punih zvjezdanih porodilišta, i pratećom patuljastom galaksijom. Ova galaksija je nešto veća od naše, ali nam daje sliku kako naša galaksija čak i sa ove udaljenosti izgleda grandiozno.

Oprema: FLI ProLine PL9000, teleskop Planewave CDK24.
Lokacija: Opservatorija “El Sauce” (Čile).
Tehnika:  2 x 10 min za svaki kanal (Luminance, Red, Green, Blue), ukupno 80 min ekspozicije.
Obrada:  Pixinsight, Photoshop. (A. Ćatović)

Više o NGC 6744:

Galaksija nemaštovitog imena NGC 6744 (također poznat i kao Caldwell 101), jedan od najljepših objekata južnog neba, spiralna je galaksija udaljena oko 30 miliona svjetlosnih godina od nas, u pravcu sazviježđa Paun (Pavo). Prečnika je oko 175 000 svj. godina. Smatra se da je dosta slična našem Mliječnom putu. Takođe, ima barem jednu galaksiju pratioca (NGC 6744A), sličnu jednom od Magellanovih oblaka. Luminozan je kao 60 miljardi Sunaca. Otkrio ga je iz Parramatte u Australiji škotski astronom James Dunlop 30. juna 1826. NGC 6744 se nalazi unutar Superklastera Virgo, u čijem sastavu su i naša galaksija i Andromeda. U spiralnim krakovima nalaze se regioni formiranja novih zvijezda. U ovoj galaksiji je 2005. godine otkrivena supernova. Na nebu je ugaone širine kao 2/3 Mjeseca.

Na ovom linku možete naći Hubble snimak ove galaksije.

Leave a comment

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star