Asteroidi

Asteroid “218 Bianca”
gif - gotov.gif
Optički sistem: ApoSkywatcher 120mm/900mm, FR/FF 0,85x
Kamera: CCD Atik 383L+
Montaža i vođenje: NEQ6, ALCCD5 (QHY-5II), OpenPHD2
Metoda snimanja: Primarni fokus (Džan Jašsarević)
Ekspozicije: 3x300s u različitim vremenskim periodima
Obrada, astrometrija i blinkanje: Pixinsight, Astrometry.net (Alan Ćatović)
Lokacija: Sarajevo (Stup), 7/8.4.2018.
(Na prikazanoj animaciji se asteroid nalazi desno gore i vidi se njegovo kretanje (u odnosu na okolne zvijezde). U noći 7/8 aprila asteroid se oko 23:30 po lokalnom vremenu nalazio ispod sazviježđa Lav, južno od spiralne galaksije M95.)
Više o asteroidu:
218 Bianca je poveći nesimetrični (neregularnog, nepravilnog oblika) asteroid glavnog pojasa. Prečnik mu je oko 60 km. Obiđe Sunce za oko 4,36 godina. Spada u klasu asteroida S-tipa, što znači da je po sastavu mješavina silikata (kameni objekati) i metala (uglavnom željeza i nikla). Asteroid je 1880. iz Pule otkrio Johann Palisa, a nazvao ga je po opernoj pjevačici Bianci Bianchi. Uranov satelit također nosi ime Bianca, ali porijeklo imena je drugačije.
Kada bi ovakav asteroid udario u zemlji to bi vjerovatno dovelo do kraja ljudske civilizacije na Zemlji.
U aprilu 2018. smo napravili nekoliko mjerenja tokom tri noći, pa smo poslali rezultate (astrometrija i fotometrija) u Minor Planet Center kako bi dobili opservacijski kod. Da bi se on dobio, potrebno je ispoštovati procedure opisane OVDJE. Detektovali smo desetak asteroida, pa čak i do magnitude 18.5m, što je dosta solidno za refraktor 120mm. Koristili smo CCD Atik 383L+, FF FR 0.85, QHY IIL kameru za vođenje i NEQ6 postolje. Obrada naravno u astrometrici.
Dole je dat screenshot izvještaja koji smo poslali u MPC.
report
Dole je dato nekoliko screenshotova postupka astrometrije i fotometrije u programu Astrometrica. Zahvaljujem se Herbertu Raabu, autoru Astrometrice, na pomoći.

Leave a comment

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star