Perzeidi party na Visočici

“The appeal of stargazing is both intellectual and aesthetic; it combines the thrill of exploration and discovery, the fun of sight-seeing, and the sheer joy of firsthand acquaintance with incredibly wonderful and beautiful things.” – Robert Burnham, Jr.

(muzika uz blog post: Enya – Aldebaran)

Perzeid iznad Visočice. U kadru su i Jupiter i Saturn u centru, kao i Mliječni put.

Sinoć smo na Visočici, kod bivka “Z. Šimić” (1780 m n. v.), uživali u posmatranju noćnog neba. Ovog puta na red su došli Perzeidi i Kappa Cignidi. Perzeidi su meteorski roj kojem je radijant u sazviježđu Perzej, a tu su od 25. jula do 20. avgusta, s najvećom učestalošću 11-13. avgusta, kad se može pojaviti i 80-100 meteora na sat. Ti se meteori kreću brzinom reda 60 km/s, a potiču sa putanje komete Swift-Tuttle. S druge strane, nešto sporiji, κ-Cignidi su meteorski roj manje učestalosti, ali ipak relativno bogat sjajnim meteorima. Radijant im je visoko na nebu na srednjim sjevernim geografskim širinama (blizu zvijezde Kappa Cygni).

Meteor snimljen iznad Visočice. Canon 6D i Rokinon 14mm f2.8

Radili smo i timelapse prividnog kretanja naše galaksije. Budući da je Mjesec izašao oko 1h (zadnja četvrt), na timelapse snimku se vidi postepeno povećanje osvjetljenosti neba i terena.

Visočica, iz serijala “Prolaznost vremena” from Catovic on Vimeo.

Osim nebeskih objekata, zanimljivo je bilo i sjevanje munja u pravcu sjevera (u pravcu Sarajeva sa Visočice) koje je obasjavalo horizont.

Sijevanje munja uhvaćeno u pravcu Sarajeva

Od opreme smo koristili Canon 6D, Rokinon 14mm f2.8, Canon 70-200mm f2.8 i Sony ILCE-5000 sa E PZ 16-50mm. Obrada slika vršena je u programu Lightroom, a završna obrada timelapse-a u Sony Vegas.

Dole su prikazane slike, snimljene u različito doba dana (klik ispod slike (“view full size”) za veću rezoluciju), a neki od njih se mogu vidjeti i na Astrobin linku. Preporučujemo gledanje na PC zbog rezolucije.

Sve u svemu, zanimljivo iskustvo i još jedna noć za pamćenje.

Leave a comment

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star